Basisschool Annie M G Smidtschool, Hilversum

De Annie M.G. Schmidt heeft een groen schoolplein

Een beetje vies worden hoort erbij

De Annie M.G. Schmidt school is een Hilversumse school voor speciaal basisonderwijs voor kinderen die het (net) niet redden op een reguliere basisschool. De school hanteert dezelfde lesmethodes, alleen de kinderen krijgen wat extra begeleiding. Daarbij doet een beetje structuur en rust wonderen. Het groen schoolplein van de school speelt daarbij een belangrijke rol.

Annie MG Smidt Hilversum

Tot voor een jaar geleden had de school een mooi groot schoolplein dat vol met tegels lag. De laatste jaren begon er bij de schoolleiding toch iets te kriebelen. Een vlakte met tegels is niet duurzaam, niet gezellig en bovendien erg warm op zonnige dagen – er stond letterlijk één boom op het hele schoolplein. Ook voelde het grote plein met tegels voor sommigen onveilig aan. Besloten werd om uit te kijken naar andere mogelijkheden. Wensen werden in kaart gebracht en toen kwam het groene schoolplein in beeld. De schoolleiding wilde een plek geschikt voor afwisselende activiteiten met meer variatie. Waar kinderen konden rennen en spelen, maar zich ook konden terugtrekken op een rustig plekje. Kortom: heel veel tegels eruit en heel veel bomen, struiken, aarde en gras erin. Met een indeling in herkenbare segmenten.

Annie MG Smidt Hilversum

Blijven spelen Vervolgens is Satter Hoveniersbedrijf in overleg met de schoolleiding begonnen met het ontwerp en de voorbereiding van de aanleg van een groen schoolplein. Het najaar en het begin van de winter is daarvoor een goede periode, omdat die tijd van het jaar geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken. Om de speelruimte toegankelijk te houden tijdens de aanleg, werd er steeds een ander gedeelte van het plein afgezet voor werkzaamheden.

Chillen

Toen in het voorjaar de zon begon te schijnen en de indeling zijn natuurlijke vorm begon te krijgen, reageerden de kinderen steeds enthousiaster. De voetbalkooi bleef onverminderd populair, maar het vrij spelen kreeg een betere dynamiek door de natuurlijke loopjes en hindernisbaantjes. Ook in de stukken met meer groen, zijn de kinderen anders gaan spelen: beter verdeeld over de ruimte en in kleinere groepjes, waardoor ook meer kinderen aan bod kwamen. En voor de wat oudere kinderen, die behoefte hebben om af en toe te chillen, zijn er rustplekken aangelegd, afgeschermd door bamboe.

Zand in je schoenen

Niet alleen de schoolleiding is tevreden met het nieuwe schoolplein. Ook de ouders reageren enthousiast. Aan het hek klinken opmerkingen als: ‘Wat ziet het er leuk uit en wat is het gezellig geworden, knusser!’ Dat de kinderen soms met wat zand in de schoenen thuiskomen, neemt men op de koop toe. De school heeft daarbij van tevoren aangegeven dat het voor de kinderen belangrijk is dat ze vrijuit kunnen spelen, een beetje vies worden hoort erbij. Maar de nadelen wegen ruimschoots op tegen de voordelen. Vooral de nieuwe moestuin heeft een positieve invloed op het werk in de klas. Zo voegt het inzaaien van de kasbakjes en dat buiten verder laten groeien veel toe aan de speelervaring van kinderen. Ze staan vaak te popelen om daarmee aan de gang te gaan.

Even sparren?

Wij helpen u graag want u tuin kan altijd groener.

maak afspraak
No items found.

Maak een afspraak

Spar vrijblijvend met ons

U kunt bij ons terecht voor alle mogelijke hovenierswerkzaamheden van advies, aanleg en onderhoud van tuinen tot aan een geheel park. Op afroep, offerte of met abonnementen. Dit doen we voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

maak afspraak