Groen schoolplein ontwerpen - het schoolplein van de toekomst

Kinderen spelen graag buiten en zeker als er wat te beleven valt. Een schoolplein dat veel groen en speelelementen heeft, daagt kinderen uit en zorgt voor veel spel-en speelmogelijkheden. Met een groen schoolplein maken kinderen spelenderwijs kennis met de natuur. Groen is gezond en verbetert het welzijn van kinderen en helpt de kwaliteit van uw school en wijk te verhogen.

Wat is een Groen Schoolplein?

Een groen schoolplein is de plek waar kinderen worden uitgedaagd, waar ze creatief hun eigen spel kunnen maken. Met sterke beplanting kunnen we voor de kinderen mooie plekken maken, waar ze heerlijk verstoppertje en tikkertje kunnen spelen. Tevens zorgt groen voor rust en schaduw tijdens warme dagen. Voor de speeltoestellen werken we met natuurlijke materialen zoals boomstammen, zwerfkeien, stapstenen en ondiepe watergangen. Het Robiniahout waar we meewerken, is splintervrij en uitermate geschikt voor balanceer balken en stappaaltjes.

(tekst verder onder de foto)

Achterplein Annie M G Smidtschool Hilversum

Groen Schoolplein ideeën

Een groen schoolplein bedenken en maken is niet niks, met onze ervaring kunnen we u goed helpen met het hele stappenplan. We kunnen met groen en natuurlijke materialen mooie speelplekken maken. Met Robiniahout maken we balken om op te balanceren en met paaltjes een uitdagende staproute. Samen kijken we naar de wensen, de mogelijkheden en wat past bij het budget. We hebben een aantal schoolpleinen mogen realiseren en weten de wegen die we moeten bewandelen voor subsidies en diverse fondsen. We willen graag onze ideeën delen voor het duurzamer maken van de leef omgeving van kinderen.

(de tekst gaat door onder de foto)

Annie M G Smidtschool Hilversum

Stappenplan Groen Schoolplein ontwerpen

#1 Schoolplein opknappen

Het is mogelijk om een schoolplein aan te passen, zodat het een groen schoolplein wordt. Een soort make-over. Dan kijken we naar de aanwezige materialen en speeltoestellen en kunnen door het aan te vullen met veel groen en waterpunten al een hele verbetering realiseren.

#2 Groen Schoolplein ontwerpen

Als we een groen schoolplein ontwerpen, is er een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden. De ligging van de school, het oppervlakte van het plein en het budget waar we binnen moeten blijven. We komen op locatie bezoek en bespreken aan de hand van de visie van school wat het meest passende, realistische ontwerp is.  

(tekst gaat door onder de foto)

groen schoolplein Basisschool Schimmelpenninck van der Oye school, Hoevelaken

#3 Groen Schoolplein subsidie aanvragen

Een groen schoolplein vraagt vaak om een investering die een schoolbestuur niet heeft. Bij steeds meer gemeentes zijn subsidies beschikbaar en wij helpen graag bij de aanvraag en de onderbouwing. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor sponsoring uit het bedrijfsleven of serviceclubs, denk bijvoorbeeld aan een waterelement die gesponseerd wordt door de plaatselijke Lions vereniging.

#4 Schoolplein aanleggen

Satter Hoveniersbedrijf heeft veel ervaring met het aanleggen van groene schoolpleinen, ook hebben we groene buitenruimtes van kinderdagverblijven en een buitenspeelplaats bij een kerk gerealiseerd.

Van de allerkleinsten tot en met groep acht hebben we groene, passende ideeën. Het is goed voor de ontwikkeling om buiten te spelen. Ook kunnen we kijken naar ruimte om buiten les te krijgen. Groen heeft een positieve invloed op het welzijn en ontwikkeling van kinderen. Met meer ruimte om te bewegen is er meer sociaal contact. Samen spelen met elkaar wordt op een natuurlijke manier gestuurd en zorgt voor minder ruzie. De omgeving speelt een grote rol in het stimuleren van samenspelen en ontwikkelen van sociale vaardigheden.

(tekst gaat door onder de foto)

#5 Schoolplein inrichten

Welke zaken komen aan de orde als het gaat om het bedenken, ontwikkelen en ontwerpen van een groen schoolplein?

- Ouders goed informeren over de voordelen van een groen schoolplein. Is er voldoende draagkracht voor een groen schoolplein? Hoe maken we het een project dat door velen enthousiast wordt ondersteund.

- Hoe regelen we de voorlichting over het groene schoolplein?

- Mogelijkheden om natuur in de lessen te integreren in lessen, bijvoorbeeld in een speciaal gemaakt amfitheater.

- Als het schoolplein klaar is, hoe wordt het schoolplein goed onderhouden? Hoe ziet het onderhoudsplan eruit voor het komende jaar en de jaren erna? Is daar budget voor en kunnen ouders/vrijwilligers hierbij betrokken worden? Kunnen we hier sponsors voor vinden?

- Wordt het schoolplein opengezet voor buurtkinderen?

Een groen schoolplein is belangrijk voor kinderen en de wijk rond de school. Een mooie groen schoolplein is van grote maatschappelijke betekenis.

Kosten Groen Schoolplein

De kosten voor een groen schoolplein hangt van een aantal factoren af. Daarom gaan wij altijd eerst om tafel om een helder beeld te krijgen wat de wensen zijn, welk budget er beschikbaar is. We vinden het belangrijk vanaf het begin open kaart te spelen, zodat we aan de hand van alle informatie een passend ontwerp kunnen maken en realiseren.

Onderhoudscontract Groen Schoolplein

Zodra het mooie groene schoolplein klaar is, begint gelijk al de volgende stap. Hoe zorgen we ervoor dat het schoolplein netjes en goed onderhouden blijft? Groen leeft en regelmatig onderhoud is belangrijk. We kijken samen naar het passende onderhoudscontract voor uw schoolplein. Wij maken een onderhoudscontract, zodat van tevoren duidelijk is wat de jaarlijkse kosten zijn.

We helpen graag want ook uw Schoolplein kan altijd groener

< Terug naar tuinaanleg

Even sparren?

We helpen u graag want uw tuin kan altijd groener

maak een afspraak

Maak een afspraak

Spar vrijblijvend met ons

U kunt bij ons terecht voor alle mogelijke hovenierswerkzaamheden van advies, aanleg en onderhoud van tuinen tot aan een geheel park. Op afroep, offerte of met abonnementen. Dit doen we voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

maak afspraak