Gazononderhoud

Een strak gazon?

Nu de lente in aantocht is, is het perfecte moment om je gazon te verzorgen en te laten stralen. Hier zijn enkele tips om je gazon klaar te maken voor het nieuwe seizoen:

Maaien: Begin met maaien zodra het gras begint te groeien, maar maai niet te kort op ongeveer 3-4 centimeter om het gras te beschermen tegen uitdroging en onkruidgroei.

Maai regelmatig: Maai het gazon regelmatig, vooral tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer), maar pas op dat je niet meer dan een derde van de lengte van het gras verwijdert bij elke maaibeurt.

Bemesten: Geef je gazon een gezonde boost met een evenwichtige meststof. Dit voorziet het van essentiële voedingsstoffen voor een sterke groei.

Een heerlijke leeftuin in Hoevelaken

Beluchten: Verbeter de bodemstructuur door het gazon te beluchten. Hierdoor krijgen de wortels meer ruimte om te ademen en kunnen ze gemakkelijker voedingsstoffen opnemen.

Onkruidbestrijding: Pak onkruid vroegtijdig aan voordat het zich verspreidt. Gebruik een selectieve onkruidverdelger om ongewenste planten te verwijderen zonder het gras te beschadigen.

Gras zaaien: Als er kale plekken zijn, zaai deze dan opnieuw in met graszaad. Houd de ingezaaide gebieden vochtig totdat het gras goed is ingegroeid.

Een heerlijke groene tuin met een open ruimte en veel vaste borders

Verticuteer: Verwijder mos, dood gras en ander organisch materiaal door te verticuteren. Dit bevordert de luchtcirculatie en waterinfiltratie in de bodem.
Doe dit niet te vroeg, het gras moet echt al wel groeien om te kunnen herstellen na het verticuteren.

Klaar om je gazon te laten stralen? Volg deze tips en geniet binnenkort van een weelderig groen gazon in je tuin!

Gratis schema om u te helpen naar een mooi groen gazon:- schema gazononderhoud.

gazon onderhoud gras satter
gazon onderhoud satter

Gazon onderhouds contracten

Wij kunnen ook voor u een passend plan maken voor het onderhouden van uw gazon. In abonnementen leggen we vast wanneer we langskomen en welke werkzaamheden dan voor uw gazon nodig zijn. Als u op vakantie bent, kunnen wij ervoor zorgen dat uw gazon wekelijkse wordt gemaaid. Of u kiest voor een robotmaaier die uw gazon op de juiste tijden voor u netjes maakt.

Schaduw gazon of een gazon onder de bomen

Het behandelen van een gazon onder bomen kan een uitdaging zijn vanwege de schaduw en de concurrentie met de bomen voor water en voedingsstoffen. Hier zijn enkele tips voor het behandelen van een gazon onder bomen:

Kies de juiste grassoort: Kies een grassoort die goed gedijt in de schaduw, zoals fijnbladig roodzwenkgras, veldbeemdgras of schaduwgazonmengsels. Deze grassoorten zijn beter bestand tegen weinig licht en groeien goed in schaduwrijke gebieden.

Bemest regelmatig: Omdat bomen veel voedingsstoffen uit de grond halen, is het belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten, vooral onder bomen. Gebruik een meststof met een hoog stikstofgehalte om de groei van het gras te bevorderen.

Water geven: Bomen kunnen veel water opnemen uit de bodem, waardoor het gras eronder kan lijden. Zorg ervoor dat het gazon regelmatig en diep wordt bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Gebruik indien mogelijk een druppelirrigatiesysteem om ervoor te zorgen dat het water gelijkmatig wordt verdeeld.

Belucht de bodem: Door de bodem onder de bomen te beluchten, wordt de lucht- en waterdoorlatendheid verbeterd, wat de grasgroei kan bevorderen. Gebruik een beluchter om kleine gaatjes in de grond te maken en de bodem te beluchten.

Maai op de juiste hoogte: Maai het gazon onder bomen iets hoger dan de rest van het gazon om te compenseren voor de verminderde hoeveelheid licht. Dit helpt het gras om voldoende bladoppervlakte te behouden voor fotosynthese.

Verwijder bladeren en takken: Houd het gazon vrij van bladeren en takken om te voorkomen dat het gras verstikt raakt en om te voorkomen dat er schimmelgroei ontstaat.

Overweeg alternatieven: Als het gras onder bomen moeite blijft hebben om te groeien, overweeg dan om alternatieven te gebruiken zoals bodembedekkers, schaduwplanten of grindpaden.

Door deze tips te volgen, kun je het gazon onder bomen gezond en aantrekkelijk houden, ondanks de uitdagingen van schaduw en concurrentie met bomen.

Vraag gerust om advies aan Hugo, uw tuin kan altijd groener!

< Terug naar tuinonderhoud

Even sparren?

Vragen over dit onderwerp? We helpen u graag want uw tuin kan altijd groener

maak afspraak

Maak een afspraak

Spar vrijblijvend met ons

U kunt bij ons terecht voor alle mogelijke hovenierswerkzaamheden van advies, aanleg en onderhoud van tuinen tot aan een geheel park. Op afroep, offerte of met abonnementen. Dit doen we voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

maak afspraak