Sedumdak laten aanleggen: groene daken zijn populair

Waarom een Sedumdak?

U wilt een sedumdak op uw garage, veranda of tuinhuisje? Belangrijk is dat de constructie sterk genoeg is. Een sedumdak heeft een isolerende werking zowel in de zomer als in de winter. Het effect van zonlicht en regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint. Een groen dak verhoogt de levensduur van uw dakbedekking, vergt weinig onderhoud en is zeer duurzaam. Een sedumdak is op zowel een vlakke als licht hellend dak mogelijk.

Groene daken zijn populair!

En dat is niet voor niets. Een dak met sedum (vetplantjes) heeft ontzettend veel voordelen. Zo helpt u bedreigde vogels en bijen in een stedelijk gebied enorm. Zij kunnen deze plekken gebruiken om uit te rusten en nieuwe energie op te doen. Bovendien nemen groene daken veel regenwater op, wat voor een ontlasting van het riool zorgt. Een sedumdak is onderhoudsarm en eenvoudig zelf aan te leggen. Met subsidie van de gemeente krijgt u ook nog een deel van uw investering terug.

aanleg sedumdak satter amersfoort
aanleg sedumdak amersfoort satter

De voordelen van een Sedumdak:

#1 Isolerende en geluidsdempende werking, zowel in de zomer als in de winter;

Naast de groene voordelen is een sedumdak ook gewoon heel praktisch. Een groendak werkt namelijk isolerend. Zo blijft de ruimte onder het dak in de zomer koel en in de winter warm. Sedumplanten hebben geen last van warmte of kou. Bovendien dempen de planten omgevingsgeluid. Vooral in de stad, waar geluid tussen verschillende vlakke oppervlakken heen en weer kaatst, kan een groendak voor verlichting zorgen. Het is dan zowel binnen als buiten stiller.

#2 Vertraagt en vermindert de afvoer van regenwater;

Water kan steeds minder goed weg. Vooral steden hebben problemen met overstromingen als het hard regent, omdat de riolen dan overbelast raken. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping. Bovendien moet het water eerst door de verschillende lagen van het groene dak. Zo stroomt al het regenwater niet in één keer richting het riool, maar komt het maar in mondjesmaat bij de waterafvoer terecht. Een andere voordeel is dat het water op deze manier gefilterd wordt, waardoor het ook schoner in het riool aankomt. Check wel regelmatig of de waterafvoer nog schoon is, zodat het water kan weglopen.

#3 Draagt bij aan vermindering van CO2 en fijnstof;

Een groendak bestaat uit allemaal vetplantjes. Deze plantjes zetten Co2 om in zuurstof en hebben het vermogen om fijnstof op te nemen. Fijnstof is een probleem in een stedelijke omgeving en zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Een sedumdak vangt veel meer fijnstof dan bijvoorbeeld een bitumendak en de fijnstof spoelt vervolgens met het regenwater het riool in. Zo zorgt sedum ervoor dat de luchtkwaliteit in de stad verbetert.

#4 Kan zowel op vlakke als licht hellende daken;

Een groendak is geschikt voor alle soorten dakbedekking. U kunt deze cassettes zowel op een plat dak als op een licht hellend dak plaatsen. Een sedumdak beschermt uw onderliggende dakbedekking, zodat deze wel 2 keer langer meegaat. Uw dakbedekking wordt namelijk niet meer blootgesteld aan UV-licht en heeft geen last meer van verschillende weerselementen. Bovendien houden de sedumplantjes de temperatuur van uw dak laag, zo tast warmte uw dakbedekking niet aan.

#5 onderhoudsarm;

Nu denkt u een groendak, dat vraagt vast om veel onderhoud? Niets in minder waar. Omdat een groendak uit vetplantjes bestaat heeft u er eigenlijk heel weinig werk van. U hoeft uw groene dak maar 1x per jaar te snoeien. Doe dit ongeveer eind september, dan verwijdert u de uitgebloeide bloemen en het onkruid. Verder is het aan te bevelen om het dak wat water te geven als het langere tijd heel warm en droog geweest is. Verder heeft u er geen omkijken naar.

#6 geschikt voor maatwerk.

tuinaanleg sedumdak satter amersfoort
satter tuinaanleg sedumdak amersfoort

Wat is sedum?

Sedum is een vetplant. Deze plantjes kunnen goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden zoals kou, hitte, droogte en wind. De beschermlaag op het blad zorgt dat sedum minder gevoelig is voor deze elementen. De belangrijkste eigenschap van sedum is dat deze plant water in zijn blad vasthoudt en dit in de zomer gebruikt. Hierdoor is sedum goed bestand tegen langere perioden van droogte. Sedum groeit het liefst in de volle zon, hoewel er soorten zijn die juist van schaduw houden.

We helpen u graag want ook uw dak kan altijd groener!

< Terug naar tuinaanleg

Even sparren?

We helpen u graag want uw tuin kan altijd groener

maak een afspraak

Maak een afspraak

Spar vrijblijvend met ons

U kunt bij ons terecht voor alle mogelijke hovenierswerkzaamheden van advies, aanleg en onderhoud van tuinen tot aan een geheel park. Op afroep, offerte of met abonnementen. Dit doen we voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

maak afspraak