De levende tuin

De Levende Tuin

Eerlijk is eerlijk, de titel heb ik niet zelf bedacht. Deze titel komt bij de VHG vandaan, de brancheorganisatie voor hoveniers. Het is eigenlijk best eenlogische titel, want een tuin leeft toch? Maar ik ben er inmiddels achter datniet elke tuin een levende tuin is. Integendeel, er zijn genoeg tuinen waar jealleen leven vindt onder de bestrating, heerlijk krioelende beestjes.  

Wat is dan een levende tuin? Dat wil toch iedereen? Nou, dat is het gekkeeigenlijk, dat wil niet iedereen. Bij het aanleggen van de tuin, denken we niethet eerst aan groen. Nee, we beginnen met ‘hier een terras’ en ‘daar eenspeeltoestel voor de kinderen’, ‘een mooie veranda’ en natuurlijk een plek vooronze stoere barbecue. En dan…. daartussen nog wat groen. Een kleine border ofpast er alleen nog een bloempot met wat groen? Klinkt een beetje cynisch, maarvaak komt het groen niet op de eerste, maar op de laatste plaats. Terwijl erzoveel meer te halen is uit groen dan uit stenen.

Een les van de levende tuin : groen is van levensbelang! We houden ervan als erboomrijke straten zijn of een mooi park in de buurt waar we doorheen kunnenwandelen. Bomen en planten nemen heel wat voor ons op als het gaat omgezondheid. Bomen vangen fijnstof op. Beplanting en heesters beschermen onstegen de verontreiniging van verkeer en industrie. Het groen zorgt ervoor datons stressniveau daalt. Als er voldoende stuifmeel- en nectarrijke beplantingis, zorgt het gedartel van vlinders voor een vrolijk en vrij gevoel. Voelt uhet leven al? En beplanting werkt dempend, want het geluid wordt afgevlakt enkomt minder hard binnen.

En kent u de groene daken al? Je ziet het steeds meer op kantoorgebouwen,fietsenstallingen of garages. De sedumplanten zorgen voor een goede isolatie, geluiddempingen vangen water op. Een groen dak geeft in de winter verwarming en in de zomerverkoeling. En dat is - gezien de steeds meer veel voorkomende tropische dagen -toch wel praktisch.

Levende tuinen, wij maken ze bij Satter Hoveniersbedrijf het liefst. Want van levendetuinen worden mensen blij. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Hetgroen in uw tuin zorgt ervoor dat u wat vaker naar buiten gaat. Het is betervoor uw welzijn, beter voor de verbinding die we allemaal nodig hebben. Met denatuur en met elkaar.

Ida – blog03 – juni 2020

Even sparren?

We helpen u graag want uw tuin kan altijd groener

maak een afspraak

Maak een afspraak

Spar vrijblijvend met ons

U kunt bij ons terecht voor alle mogelijke hovenierswerkzaamheden van advies, aanleg en onderhoud van tuinen tot aan een geheel park. Op afroep, offerte of met abonnementen. Dit doen we voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

maak afspraak