Tuintips voor februari

In februari begint de tuin langzaam weer tot leven te komen na de winterperiode. Hoewel het afhankelijk is van de specifieke weersomstandigheden en de regio waarin je woont, zijn hier enkele werkzaamheden die je doorgaans in februari in de tuin kunt doen:

Snoeien:Snoei fruitbomen en druivenranken voordat de knoppen beginnen te groeien.
Controleer en snoei rozenstruiken om ze voor te bereiden op het komende groeiseizoen.
Knip dode of beschadigde takken weg van loofbomen en heesters.

Bodembewerking:Als de grond niet bevroren is, kun je beginnen met het omspitten of beluchten van de grond om deze voor te bereiden op beplanting.
Voeg compost of organisch materiaal toe aan de bodem om de voedingsstoffen aan te vullen.

Voorbereiding op Zaaien:Start met het zaaien van koudebestendige groenten en kruiden, zoals erwten, radijsjes, spinazie en kool.
Als je een koude bak of kas hebt, kun je ook beginnen met het zaaien van warmteminnende gewassen zoals tomaten en paprika's voor.

Onkruidbestrijding:Controleer de tuin op onkruid en verwijder deze zo snel mogelijk om te voorkomen dat ze zich verspreiden en om de groei van gewenste planten niet te belemmeren.

Bescherming van Kwetsbare Planten:Bescherm vorstgevoelige planten met afdekmateriaal, zoals doeken of noppenfolie, vooral tijdens koude nachten.
Zorg ervoor dat vorstgevoelige potten en planten naar een beschutte locatie worden verplaatst als er strenge vorst wordt verwacht.

Onderhoud van Houtachtige Gewassen:Geef fruitbomen een winterwas of -spraybehandeling om ziektes en plagen te voorkomen.
Controleer op tekenen van schade door ongedierte en neem indien nodig passende maatregelen.

Algemene Opruimwerkzaamheden:Verwijder dode plantenresten en bladeren om schimmelgroei te voorkomen en de tuin er netjes uit te laten zien.
Maak gereedschappen schoon en scherp ze indien nodig voor het komende seizoen.

Vogelvoorzieningen:

Blijf vogelvoer en schoon drinkwater aanbieden om vogels aan te moedigen je tuin te bezoeken. Vooral in de koudere maanden is dit belangrijk voor hun overleving.

Hoewel februari nog steeds een overgangsperiode kan zijn naar het actieve groeiseizoen, zijn er genoeg werkzaamheden die je kunt uitvoeren om je tuin voor te bereiden op het komende seizoen en om ervoor te zorgen dat deze gezond en welvarend blijft.

Hulp nodig bij het snoeien? Wij helpen u graag, want uw tuin kan altijd groener!

Even sparren?

We helpen u graag want uw tuin kan altijd groener

maak een afspraak

Maak een afspraak

Spar vrijblijvend met ons

U kunt bij ons terecht voor alle mogelijke hovenierswerkzaamheden van advies, aanleg en onderhoud van tuinen tot aan een geheel park. Op afroep, offerte of met abonnementen. Dit doen we voor zowel particulieren als de zakelijke markt.

maak afspraak